The Imitation Game (2014)

Afgelopen week ging ik naar de bioscoop voor The Imitation Game. Niet gepland, maar toen mijn vriend en ik langs de bioscoop liepen, hadden we toch wel zin in een film. Ik was erg benieuwd naar het verhaal van The Imitation Game en ik had er goede verhalen over gehoord, dus we kozen voor twee uur Keira Knightley, Matthew Goode en Benedict Cumberbatch!

TIG2
Benedict Cumberbatch speelt Alan Turing (bron).

De voor drie oscars (Beste Acteur, Beste Film en Beste Vrouwelijke Bijrol) genomineerde film gaat over de Engelse wiskundige Alan Turing die tijdens de Tweede Wereldoorlog probeert het Duitse coderingssysteem Enigma te kraken. Samen met een team bestaande uit de beste Britse codeurs, sleutelt Turing aan een machine die de cryptische boodschappen van de Duitsers moet gaan ontcijferen.

THE IMITATION GAME
Turing met zijn team (bron).

De sociaal onhandige Turing jaagt in eerste instantie zijn teamleden tegen zich in het harnas, behalve de charmante Joan Clarke. Op haar aanraden probeert hij zijn collega’s op Bletchley Park, de crypto-analytische dienst, op een andere manier te benaderen waardoor ze hem helpen met het perfectioneren van zijn machine die hij ‘Christopher’ heeft genoemd.

De rode draad is Turings werk op Bletchley Park tijdens de oorlog, maar deze scènes worden afgewisseld met beelden uit zijn verleden en de toekomst. Zo maken we kennis met de verlegen schooljongen Alan die zijn eerste vriend en tevens eerste liefde Christopher ontmoet en zien we hoe Turing in de jaren ’50 wordt opgepakt en veroordeeld voor homoseksualiteit. Gaandeweg wordt duidelijk waarom zijn angst voor eenzaamheid zo diepgeworteld is.

TIG4
Cumberbatch en Knightley als Turing en Clarke (bron).

Ik wist zelf helemaal niets van deze hele episode uit de geschiedenis (ashamed to admit it), dus alleen om die reden ben ik al blij dat ik deze film heb gezien en een beetje ben ‘bijgepraat’. Maar ik vond het om meer redenen een indrukwekkende film: Cumberbatch speelt een steengoede Alan Turing en de bijrollen voor Knightley, Goode, Alan Leech en Markt Strong zijn zowel goed gecast als gespeeld. Keira Knightley en Matthew Goode zijn geen onbekenden in Britse kostuumdrama’s (Atonement, Pride & Prejudice, Brideshead Revisited en Death Comes to Pemberley om er maar een paar te noemen), en Alan Leech speelt na zijn rol in Downton Abbey opnieuw overtuigend een Britse communist.

Niet alleen het spel was indrukwekkend: het historische verhaal an sich is erg overweldigend. Op het moment dat alle spanning zich lijkt te ontladen – de code is gekraakt en de berichten uit Duitsland kunnen worden gelezen – kan het team niets doen. Niets mag de Duitsers doen vermoeden dat Enigma is gekraakt. En daarom kan het zomaar gebeuren dat het team machteloos moet toezien hoe een konvooi schepen met honderden onschuldigen wordt getorpedeerd.

Even verschrikkelijk is Turings persoonlijke verhaal, nadat de oorlog is afgelopen. Tot ver in de ’60 was homoseksualiteit in Engeland verboden. Hoewel de doodstraf die er eerst op stond was omgezet in gevangenisstraf, betekende dit nog steeds voor veel mannen en vrouwen dat ze meerdere levens leidden. Turing werd begin ’50 opgepakt en veroordeeld en kreeg de keus tussen twee jaar gevangenisstraf of een hormoonbehandeling die hem van zijn homoseksualiteit moest genezen.

Hield je je tijdens het historische verhaal nog groot, Turings persoonlijke verhaal breekt je hart. Een paar jaar na zijn behandeling overleed hij, vermoedelijk door zelfmoord. Pas in 2009 bood Gordon Brown namens de Britse regering postuum zijn excuses aan en in 2013 verleende koningin Elizabeth postuum gratie.

Het moge duidelijk zijn dat ik bijzonder onder de indruk ben van de film. Het historische verhaal, het persoonlijke leven van Turing en het prachtige spel van vooral Cumberbatch maken het bijna zonde dat de film ‘maar’ voor drie Oscars is genomineerd. Mijn advies: gaat dat zien!


Heb jij The Imitation Game al gezien?


IMG_3070

 

Advertisements

2 thoughts on “The Imitation Game (2014)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s