Penguin English Library

Als je in je leven lang genoeg in een boekwinkel hebt rondgeneusd, dan komt het oranje logo met de zwart-witte pinguïn je vast niet onbekend voor. De van oorsprong Britse uitgeverij Penguin Books bestaat namelijk al sinds 1935 en is een van de grootste en bekendste in zijn soort. Vooral de Classics-serie met de kenmerkende chique zwarte voorkant is populair. Binnen deze serie gaf Penguin vanaf 1966 de English Library uit: 100 titels uit de Engelse literatuur. Een paar jaar geleden is de zowel de lijst als de lay-out opgefrist. Ik laat je vandaag meer zien van deze bijzondere collectie en tevens mijn favorieten!

English Library Penguin
De nieuw lay-out van de English Library. Bron: Crannog Bookshop.

In de jaren ’30 toen Penguin net nieuw was, maakte ze snel naam door de verkoop van pocket boeken voor een kwartje (sixpence). In de jaren ’40 kwam Penguin met de Classics-serie, bestaande uit bekende literaire werken die deel uit maakten van de westerse literaire canon. Midden jaren ’60 werd vervolgens de Penguin English Library geintroduceerd, als een ‘sister series’ van de Classics. Penguin:

Apart from aiming to provide a lively critical and historical introduction and notes to clarify the text, the editors main concern was to provide an authoritative text.

De oude lijst kan je hier vinden. Het bleek echter iets minder eenvoudig om een lijst van de 2012 collectie te vinden. Op Amazon kan je in een overzicht vinden en deze blogpost van Tiny Library lijkt ook een lijst te hebben gevonden. Beetje jammer dat dit niet eenvoudig is te vinden, maar ik denk dat alle informatie na de promotie in 2012 is weggehaald.

Enkele kanttekeningen
Zoals al eerder gezegd: de lijst uit 1966 en 2012 corresponderen niet helemaal. Zowel de lay-out als de lijst zelf kregen een update. Niet iedereen was daarover te spreken. Stuart Kelly constateerde in de Guardian dat de lijst uit 2012 in tegenstelling tot die uit 1966 geen non-fictie werken meer bevatte en dat er over het algemeen een duidelijke verschuiving merkbaar was naar ‘genre novels’. Voorbeelden daarvan zijn de opname van Dracula, boeken van H. G. Wells en gothic novels zoals The Monk van Matthew Lewis. Zo staat in 2012 Austens Northanger Abbey, waarin ze op een satirische manier schrijft over de dweperij met gothic novels, op dezelfde lijst met het boek (The Monk) dat ze bekritiseerde. Tsja, een beetje gek is het wel. En toch: cultuur is niet statisch en canons veranderen mee. Waarom ook niet?

Foto's Internet-011
De nieuw lay-out. Bronnen: Jaack.eu, Sportmax en Intomobile.

De lay-out
Alle boeken hebben eenzelfde soort lay-out: nog steeds de kenmerkende oranje kleur op de rug, maar gecombineerd met de kleur van de cover. Die is voor ieder boek anders, dus een fleurige boel is het sowieso! Ik vind de lay-outs erg geslaagd. Fris en modern en de kaft is soepel en zacht. Vergeleken met de oude variant een hele verbetering!

IMG_2975
De Popular Classics uitgaven van Gulliver’s Travels en Jane Eyre en de jaren ’60 lay-out van Austens Emma.

Favorieten
Ik heb natuurlijk ook een aantal favorieten. De meeste boeken heb ik nog niet gelezen, maar alles van Austen,Jane Eyre en Alice in Wonderland staan toch zeker bovenaan. Wat betreft de boeken die ik nog erg graag wil lezen: dat zijn me er nogal wat! Eigenlijk alles wel van de lijst. Te beginnen met Dickens en Hardy, Oscar Wilde’s The picture of Dorian Grey, Mark Twain’s The adventures of Huckleberry Finn en The invisible man van H. G. Wells.

Foto's Internet-012
Enkele favorieten en nog te lezen boeken uit de Penguin English Classics serie. Bron: Penguin Classics.

Zo, dat waren ze dan! En nu hup naar de winkel om er een paar aan te schaffen!


Wat zijn jouw favorieten uit de nieuwe lijst? Welke heb je al gelezen?


IMG_3070

Advertisements

One thought on “Penguin English Library

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s