De leukste Franse films

Zowel ik als mijn vriend kunnen een goede buitenlandse film wel waarderen. Ik de loop der jaren hebben we dan al meerdere keren in de kleine arthouse bioscopen gezeten om de nieuwste, vooral Franse, films te aanschouwen. Ja, ook buiten de filmindustrie uit Engeland en Hollywood zijn echte pareltjes te vinden.

Nu zijn Franse films over het algemeen niet vreselijk onbekend. Iedereen kent nu wel het kunstzinnige hedendaagse sprookje Amélie en het vertederende Intouchables. Maar welke prachtige Franse films hebben het grote publiek nog niet bereikt?

Tous les soleils (2011)
Deze film keek ik een paar jaar geleden in de bioscoop en nog steeds heb ik het er wel eens over en raad ik hem anderen aan. We twijfelde toen tussen deze film en Rien à déclarer. Uiteindelijk waren ze allebei op hun eigen manier erg leuk. Tous les soleils is een tragikomedie en gaat over de alleenstaande, uit Italië afkomstige Alessandro en zijn dochter Irina. Samen met Alessandro’s idiote en anarchistische broer wonen ze in het Franse Straatsburg, waar Alessandro les geeft (prachtige openingsscène!). Alessandro heeft zijn handen vol aan zijn puberende tienerdochter (want: 15, hormonen, stiekem zoenen op een bankje) en de streken van zijn broer. Als de film eenmaal op het punt is aanbeland dat Alessandro’s broer en dochter besluiten om hem te koppelen aan een leuke vrouw, dan weet je dat het nog heel veel beter gaat worden.

Deze schets klinkt misschien een beetje als een komedie, maar de film heeft een mooie balans tussen het dramatische en het komische. Op de momenten dat Alessandro en Irina ondergoed gaan kopen of Alessandro’s broer op meesterlijke wijze in de maling wordt genomen, denk ik in een idiote komedie te zitten, maar in weer andere scènes is de film dramatisch en bij vlagen romantisch. De prachtige muziek van L’Arpeggiata en vooral de laatste scène zullen je nog heel, heel lang bijblijven.

Le Huitième Jour (1996)
Ooit, in een ver, ver verleden gekeken bij Frans op de middelbare school. We hebben er wat lessen vooruit moeten trekken, maar ze waren het waard. Nog steeds hebben mijn vriendinnen en ik insider jokes over ‘Je. Voudrais. Les. Chaussures!’ of ‘Mon copain Harry!’ Het is een drama, maar met een paar komische randjes. Op een prachtige manier wordt de opbloeiende vriendschap tussen de zakenman Harry en de geestelijk gehandicapte Georges gefilmd.

Ensemble, c’est tout (2007)
Een vertederende film over een vriendschap tussen schoonmaakster Camille, de jonge aristocraat Philibert en een opvliegende kok Franck. Gaat over allerlei soorten liefde, de angst van het moeten loslaten en het binden. Heel mooi gefilmd met een van mijn favoriete actrices, Audrey!

La délicatesse (2011)
Eveneens met Audrey Tautou! Nathalie probeert het verlies van haar man te verwerken door zich vol op haar carrière te storten. Daar bloeit uiteindelijk een nieuwe liefde op, maar al snel blijkt dat ze daar misschien harder voor moet vechten dan ze had gedacht.

8 Femmes (2002)
Deze film was hilarisch en bij vlagen ook heel erg dramatisch. Vooral fantastisch om zoveel Franse topactrices bij elkaar te zien. Tijdens een familieweekend op in een landhuis op het Franse platteland wordt de heer des huizes vermoord. Alle vrouwen die aanwezig zijn blijken een motief te hebben. In de ‘Whodunnit’ discussie die volgt, worden de meest bizarre familiegeheimen onthuld. En als je alles gehad denkt te hebben, blijkt daar nog een, groot, kloppend geheim te liggen …

Rien à déclarer (2010)
Deze film is hilarisch. Een komedie met kwaliteit. De film gaat over twee douaniers: de Franse Mattias Ducatel en de Belgische Ruben Vandevoorde. Vandevoorde heeft een hekel aan alles wat Frans is en dan vooral de Fransman zelf. Tot zijn afschuw wordt de douanepost opgeheven om op te gaan in een mobiele douanepost (lees: krakkemikkig autootje voor twee). Als hij daartoe wordt aangewezen werpt tot zijn ontsteltenis Ducatel zich op als zijn collega. Wat Vandevoorde niet weet is dat Ducatel al een jaar een relatie heeft met zijn zus Louise Vandevoorde en dat Ducatel door met Vandevoorde samen te werken hoopt dat hun verloving uiteindelijk het daglicht kan zien zonder dag hij meteen door zijn francofobe collega om zeep wordt geholpen.

Cyrano de Bergerac (1990)
Cyrano de Bergerac is een ware klassieker. Ik heb wel een beetje een zwak voor Gérard Depardieu vanwege zijn vertolking van Obelix. In deze film speelt hij de hoofdpersoon, Cyrano, een van Parijs’ grootste dichters en legeraanvoerders. Hij heeft een zwakte: zijn grote neus. Door dat uiterlijke kenmerk is hij erg onzeker en vreest hij dat hij door geen enkele vrouw aantrekkelijk kan worden gevonden. Ook niet door zijn nichtje en grote liefde Roxanne. Uiteindelijk giet hij al zijn liefde voor haar in declamaties en liefdesbrieven die hij door de knappe en verliefde militair Christian laat uitspreken. Dan verschijnt er een derde aanbidder ten tonele, de gemene Graaf de Guiche. Zal het nog goed komen?

Le Comte de Monte-Cristo (1998)
Nog een keer Depardieu, maar dan in de gestalte van de imposante Graaf van Monte-Cristo. Ik heb het boek zelf twee keer gelezen: een keer voor en een keer nadat ik deze tv-serie keek. De serie wijkt op heel wat punten af van het boek, niet in de laatste plaats vanwege het einde, maar toch vind ik het een fantastische serie. Het verhaal van de charmante Graaf die wraak zoekt op de drie mannen die hem zijn verloofde afpakten en hem opsloten blijft intact.

Er zijn ook nog erg veel films die nog op mijn ‘lijstje’ staan om te kijken. Bienvenue Chez Les Ch’tis (2009), Les Choristes (2006), Samba (2015), Les Femmes du 6e Etage (2011), L’écume des Jours (2013), La Fille Du Puisatier (2013) en Jean de Florette (1986), om er maar een paar te noemen!

Hopelijk vind je hier wat van je gading, want het zijn stuk voor stuk pareltjes. Zoek een gemakkelijke plek, haal de lekkere wijn en Franse kaas tevoorschijn en geniet!

Edit: ik was helemaal vergeten de film Bon Dieu! erbij te zetten, de laatste Franse film die ik in de bioscoop zag. Geweldige Franse film zoals alleen de Fransen hem kunnen maken!


Welke Franse of andere buitenlandse films heb jij gezien die de moeite waard zijn?


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s