Appel uit de oven

Sinds ik mijn appelpot heb van Bunzlau, maak ik regelmatig gestoofde appel uit de oven. Echt een heerlijke herfst en winter traktatie! Warme, zachte appel, gesmolten suiker en kruidige kaneel. Dat kan niet anders dan smakelijk zijn, toch?

IMG_2977

 Ja, dat ziet er goed uit!

Gelukkig is dit smakelijke hapje erg makkelijk te maken. Heerlijk als traktatie ‘s avonds of als toetje met een klein bolletje (kaneel)ijs …

IMG_2949

IMG_2950

Benodigdheden
– Bordje
– Lepel
– Mesje
– Appelboor
– Appelpot

Ingrediënten
– Appel
– Suiker
– Kaneel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Boor met een appelboor het klokkenhuis uit de appel. Het maakt in principe niet uit welke appel je hiervoor gebruikt. Ik vind het zelf het lekkerste als hij niet te zoet is. Een wat zuurdere appel smaakt het lekkerste bij de zoete suiker en kaneel. Ik heb hier trouwens een kleine Jonagold.

IMG_2952

Schil daarna de appel.

IMG_2953

Meng nu op een bordje 1-2 eetlepels suiker met een paar theelepels kaneel. De hoeveelheden hangen een beetje af van hoe groot je appel is. Experimenteer een beetje met de verhouding suiker en kaneel. Gewoon vaak maken!

IMG_2955

IMG_2956

Rol nu de appel door het mengsel. Zorg dat alle plekjes zijn bedekt. Het geeft niet als je wat overhoudt, dat stop je gewoon zo in het midden.

IMG_2959

IMG_2960

Stop de appel nu in de appelpot. Als je geen appelpot hebt, kun je ook een ovenschaal gebruiken. Ik heb dit eens klaargemaakt als toetje voor zes personen en toen heb ik gewoon een ovenschaal gebruikt waar zes appels precies in konden.

IMG_2961

IMG_2962

Als je nog wat suiker-kaneel mengsel overhebt, kun je dat nu erbij stoppen. Stop het in het gat waar het klokhuis heeft gezeten. De suiker gaat in de oven smelten waardoor er een soort kaneelachtige suikerstroop ontstaat.

IMG_2963

Dan hoef je alleen nog maar de deksel erop te doen (als je de appels in een ovenschaal doet, kan je ze onbedekt de oven in schuiven) en in de oven te zetten voor ongeveer 20 minuten op 200 graden. De tijd die de appel nodig heeft om te stoven hangt af van je oven en van je wat je lekker vindt. Hoe langer je de appel laat stoven, hoe zachter hij wordt. Je kan hem tot moes laten stoven of juist nog iets stevig laten. Als je een kleinere appel hebt kun je hem er eerder uithalen of hem voor 20 minuten op 180 graden zetten.

IMG_2976

Smullen!

En dan: smullen maar! Voorzichtig met het uit de oven halen en de deksel van de pot tillen. Nu hoef je alleen nog maar een lekkere kop thee te zetten en te genieten van deze warme traktatie. Nomnomnom …


Ga jij dit maken? Wat is jouw favoriete herfst/winter lekkernij?


Advertisements

One thought on “Appel uit de oven

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s