Gezelschapsspellen voor een koude winternacht

Vroeger, zo rond half november, vond er altijd een verandering plaats bij ons thuis. Terwijl de dagen korter en de nachten langer werden en ik en mijn broertje de avonturen van Sinterklaas, de Hoofdpiet en Diewertje Blok op de voet volgden, deden naast de mandarijnen in onze schoenen ook de gezelschapsspelletjes weer hun intrede. Alsof ze de lange, warme zomer geduldig hadden afgewacht, kwamen ze zo rond de herfst weer uit de kast. Met lekkere hapjes en een grote mok choco of thee bij de hand vlogen de uren zo voorbij. Welke spellen helpen je de donkere, koude winternacht te verdrijven?

IMG_2810-001

 Vorsten van Catan en Machiavelli

Oké, deze spellen zijn altijd leuk, of het nu hartje winter of volop zomer is. Maar wat is er nu spannender dan listige plannen, bluf en sabotage bij kaarslicht of een knapperend haardvuur? Precies. En daarom, ik willekeurige volgorde:

Cluedo (het Kaartspel)
Natuurlijk kan dit spannende detectivespel niet ontbreken! Ik denk dat het inmiddels een vast plek heeft gekregen in de meeste spelletjeskasten. Wij hebben het kaartspel van Winning Moves, maar ik denk dat Cluedo in de meeste variaties leuk is om te spelen. Probeer zo snel mogelijk de moord op te lossen, hou oren en ogen open op zoek naar hints en vergeet niet je medespelers in de gaten te houden. Voor je het weet gaan zij er met de eer vandoor! Het kaartspel koop je online hier.

Monopoly
Met recht een gouwe ouwe. Bij ons kan het zo jaren in de kast staan omdat we er nu toch echt genoeg van hebben, om dan vervolgens weer met regelmaat uit de kast te worden gehaald. Tactiek, een flinke dosis bluf en een beetje geluk zijn de ingrediënten van dit spel. Probeer je tegenstanders (hoezo ‘medespelers’?) uit te melken tot ze geen euro meer bezitten. En blijf alert, want voor je het weet zit te politie je op de hielen en kan je via start (‘… en ontvang géén € 200’) naar de gevangenis. Het spel is van Hasbro en koop je online hier.

Ticket to Ride Europe
Volgens mij zijn de Ticket to Ride-spellen vrij nieuw, want ik kan me niet herinneren dat ik ze eerder heb gezien. We hebben het zelf niet, maar lenen het vaak van iemand anders. Het spel van Days of Wonder is een vrij prijzig bordspel, maar o zo leuk! Te spelen vanaf twee personen, maar leuker met meer. Verken Europa en versla je tegenstander door strategische stations te plaatsen en de langste treinroute te maken! Van Ticket to Ride zijn er veel verschillende soorten, dus let goed op of je een basisspel of uitbreidingsset te pakken hebt! Je koopt het basisspel Europe online hier.

Machiavelli
Dit kaartspel heb ik niet heel lang geleden gekocht en met veel plezier al meerdere malen gespeeld. Het is heel handig mee te nemen op vakantie en kan vanaf 2 personen gespeeld worden, maar is leuker met meer. Het spel van 999 Games is vooral leuk omdat je niet een heel spel in vaste rol speelt, maar ieder ronde een ander karakter krijgt toebedeeld. Probeer de grootste stad te maken en het meeste goud binnen te slepen – alleen dan ben je verzekerd van winst! Je koopt het spel online hier.IMG_2812

Kolonisten van Catan/De Vorsten van Catan
Mijn ouders hebben het bordspel, Kolonisten van Catan. Ik kocht een tijd geleden De Vorsten van Catan, een nieuwe editie van het Kolonisten kaartspel, omdat het ook door twee spelers gespeeld kon worden. Mijn vriend gaf nog steeds de voorkeur aan het bordspel, maar ik vond het een erg leuke versie. Je bouwt je vorstendom en werkt met de bekende grondstoffen. Dit spel is bovendien uitgerust met drie extra themasets die je, als je het spel eenmaal onder de knie hebt, kunt toevoegen. Het spel van 999 Games koop je online hier.IMG_2808

De Weerwolven van Wakkerdam
Dit spel speelde ik jaren geleden voor het eerst, met Oud-en-Nieuw. Wij vierden dat altijd met een vrij grote groep kennissen en dat was perfect. Het leuk van dit spel is dat je een karakter speelt en geen speelbord hebt. Je zit gewoon in een grote kring (bij voorkeur bij een kampvuur of openhaard voor de sfeer …). Een spelleider zorgt ervoor dat het spel volgens de regels verloopt en roept een voor een de karakters op om hun taken uit te voeren. Hebben de Wolven de inwoners van Wakkerdam snel uitgeroeid, of zijn de burgers ze te snel af? Dit spel van 999 Games koop je online hier.

Scrabble
Alweer een gouwe ouwe. Sinds kort ben ik er weer verslingerd aan geraakt – wat een leuk spel is dit toch! Heel anders ook dan de andere spellen. Probeer te winnen door woorden en letters aan te leggen en daardoor zo veel mogelijk punten binnen te sprokkelen. Bij ons is het altijd een mengeling van zo moeilijk mogelijk woorden opleggen (met het liefst een q, x of y erin) en zoveel mogelijk punten scoren door één enkele letter aan te leggen. Misschien op het eerste gezicht iets minder spannend en actief, maar erg leuk voor een gezapige winteravond onder het genot van een glaasje wijn … Het spel van Mattel koop je online hier.

Doolhof/Labyrinthe
Mijn ouders hebben thuis het bordspel Doolhof, ik heb zelf de kaartenversie Labyrinthe. Labyrinthe is voor twee tot zes spelers, maar een beetje saai als je inderdaad maar met zijn tweetjes bent. Met meer spelers is het spannender. Doolhof zelf is echt een van mijn favorieten bordspellen. We spelen het erg vaak en ondanks dat er maar vier pionnen zijn, is het ook erg leuk om teams van twee te maken. Het is lastig genoeg om een route naar de schat te creëren, dus dat kan ook best met z’n tweeën! Er komt tactiek bij kijken, maar ook een flinke dosis geluk. De spellen zijn allebei van Ravensburger en koop je online hier en hier.IMG_2813

Pictionary
Dit is een hilarisch bordspel waarbij je met tweetallen strijd om de winst. Probeer zo snel mogelijk te raden wat je teamgenoot heeft getekend. Hoe meer je goed hebt, hoe sneller je bij de finish bent. Hilarisch omdat je onder tijddruk de lastigste dingen moet tekenen en de frustratie oploopt naarmate de zandloper onverbiddelijk leegloopt … Het spel van Mattel koop je online hier.

Risk
Dit spel hebben we niet zo heel vaak gespeeld, omdat het net als Monopoly en Kolonisten een bijzonder tijdrovend spel is. Toch blijft het een klassieker. Probeer zo snel mogelijk je militaire doelen te behalen en verover en verdedig je gebieden met je leger. Het spel van Hasbro koop je online hier.

Van de meeste bordspellen bestaat ook een kaartspel (vaak voor 2 personen of meer). Heel handig om mee te nemen op vakantie of als je maar met zijn tweeën bent, maar ook om een nieuw spel uit te proberen omdat ze vaak stukken goedkoper zijn.

IMG_2815-001

 Labyrinthe

IMG_2811

Machiavelli

De spellen die ikzelf heb gekocht komen uit de winkel, niet online. Ik vind het heerlijk om door zo’n spelletjeswinkel te lopen en van alles te bekijken. Zo kwam ik op Machiavelli en Labyrinthe. In Utrecht zitten een aantal van dit soort winkeltjes, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Neem dus vooral een kijkje bij Neverneverland op de Oudegracht 202 en The Joker op de Oudegracht 230A.


Heb jij een favoriet gezelschapsspel?


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s