Teylers Museum

Afgelopen week was ik met mijn vader in Haarlem. Als cadeautje (nog voor vaderdag, oeps!) nam ik hem mee voor een lekkere lunch om daarna een kijkje te nemen in het Teylers Museum. Mijn vader wilde daar al lang weer een keer naar toe, dus dit was een perfect cadeau. En stiekem was ik zelf ook heel benieuwd.

We hebben lang niet alles gezien. Het museum is vrij groot, er waren ontelbaar veel objecten en het is mijn stellige overtuiging dat je niet langer dan een paar uur in een museum moet vertoeven. Gewoon, voor de zekerheid. Voor je het weet, lig je zelf tussen de fossielen!

Teylers van Flickr

Het Teylers ligt op een prachtige locatie in de stad, aan de Spaarne (bron: Flickr).

Een van de redenen waarom ik graag eens naar het Teylers wilde, is het feit dat het een van de oudste musea is van Nederland. Vanaf 1784 is het opengesteld voor publiek: 230 jaar! Het staat dan ook in de top 100 van Nederlandse monumenten van UNESCO. Het is een prachtig gebouw met een bijzondere collectie.

Teyler Museum

De hal bij binnenkomst heeft een prachtig plafond (bron: Flickr).

IMG_2634

Je stapt meteen het ‘rariteitenkabinet’ in!

Een deel van het museum is echt ingericht als een soort rariteitenkabinet. Veel musea uit de 19e eeuw hadden gewoon hun objecten uitgestald zonder echt een rode draad te volgen en over het algemeen stond er niet heel veel informatie bij. Dat vond ik een verademing. Het was best ontspannend om gewoon langs al die curiosa te lopen en je af te vragen wat het was. Vaak staat er een kleine beschrijving bij en er lopen behulpzame suppoosten rond die je van alles kunnen vertellen over het museum of de objecten. Zo stonden mijn vader en ik te klunzen bij een spiegel waar je je zelf de hand in zou kunnen schudden, toen een man ons te hulp schoot. Hij legde enthousiast uit hoe het werkte en had er echt plezier in om onze verbaasde gezichten te zien.

IMG_2637

Ze hebben van alles. Van kleine fossielen en schelpen …

IMG_2644

… tot dit soort griezels!

IMG_2645

IMG_2646

Alles ligt keurig uitgestald. De steen onder de meest rechter stolp leek trouwens verdacht veel op overjarige schimmel …

IMG_2651

IMG_2652

Dit is waarschijnlijk de bekendste zaal van het Teylers.

IMG_2654

IMG_2655

Nog meer curiosa, prachtige stenen en bizarre apparaten …

IMG_2666

IMG_2679

Ze hadden ook een aantal zalen met schilderijen. Er zaten echt hele mooie landschappen bij. Van die ‘typische’ Hollandse wintertaferelen bijvoorbeeld!

We hebben echt lang niet alles gezien: het Teylers is echt een museum om je bezoek over een aantal uitstapjes uit te smeren. Als je graag musea bezoekt en het ook fijn vind om af en toe voor een uurtje (of zelfs maar een kwartiertje!) even naar binnen te wippen, dan is een Museumkaart echt een uitkomst. Ik heb er ook een en ook als je af en toe even gaat, scheelt het een smak geld. Over het algemeen kost een toegangskaartje toch al gauw € 15,-. Een Museumkaart kost voor één jaar € 54,95 (als je onder de achttien bent betaal je € 27,50). Da’s even slikken, maar de rest van het jaar kan je bij alle musea (en dat zijn er véél) gratis naar binnen. Als je meer dan vier keer per jaar een museumbezoekje aflegt, heb je het er dus al weer uit!

Het Teylers Museum zit in Hilversum aan het Spaarne, nummer 16. Ze zijn gesloten op maandagen. Volwassenen (18+) betalen € 11,-, met een Museumkaart kan je gratis naar binnen. Neem vooral even een kijkje op de website om te zien welke tijdelijke tentoonstellingen ze hebben. En vergeet vooral Haarlem zelf niet te bekijken: de stad is meer dan de moeite waard!


Ben jij al eens in het Teylers geweest? Heb je nog een museumtip?


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s